Da li znate osnovne razlike izmedju staza za klasično kuglanje i bowling?

Da li znate osnovne razlike izmedju staza za klasično kuglanje i bowling?

Klasično kuglanje (nine-pin bowling) je sport koji se primarno igra u Evropi, gdje se svake godine održavaju razna natjecanja. Sa druge strane, bowling (ten-pin bowling), pretežno se igra u SAD-u. Postoje mnoge razlike izmedju ove dvije vrste kuglanja, kako one koji se tiču pravila, tako i opreme ali i izgleda kuglane.

Klasično kuglanje

Cilj igre je srušiti 9 čunjeva, kuglom koja je promjera 16 cm u prečniku, a težine od 2818g do 2871g. Kugla je bez rupa za prihvat, kao što imamo slučaj u Američkom kuglanju, odnosno bowling-u, zbog čega se umnogome razlikuje tehnika bacanja kugle u ove dvije discipline. Staza za kuglanje je duljine 19.5 m, širine 1.3m, dok je zaletište dugačko 6.5m, a široko 1.7m. Čunjevi se postavljaju pinsetterom u romboidnom obliku, dok težina čunja iznosi 1.7kg. Takodje, dodatni prostor za izradu kuglane zauzimaju i čunjsko postolje koje iznosi 135x75cm, iza kog se nalazi rupa za prihvat kugle, koja iznosi dodatnih 45-50cm. Tako je da idelna duljina prostora za izgradnju staza za vašu kuglanu 28m, plus dodatni prostor koji Vam je potreban za gledalište.

Bowling

Za razliku od kuglanja, u bowling-u se postavlja 10 čunjeva, čija je masa od 1530g-1640g. Pri postavljanju čunjeva, pinsetter ih slaže u trokutast oblik. Pinsetteri mogu da budu sa špagom ili sa slobodnim padom, dok su svakako oni sa špagom, kao što smo već ranije spominjali, mnogo isplativiji i brži. Kugle se proizvode u različitim dimenzijama, od 3 do 7 kg, i poseduju tri rupe, prihvat za prste radi lakšeg držanja. Dimenzije staze za bowling su nešto manje od dimenzija koje su potrebne za klasično kuglanje. Duljina zaletišta iznosi 4.88m, a širina je 1.05m. Dimenzija staze je 18.29m širine i 1.05m duljine. Čunjsko postolje, odnosno pindeck zauzima prostor od 112x106cm, a rupa za prihvat kugle na kraju staze iznosi dodatnih 106x25cm. Ukoliko se odlučite za izgradnju bowling-a, potreban prostor za duljinu vaših staza bi iznosio 25m, plus dodatni prostor za gledalište

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *