Kuglanje kroz povijest

Kuglanje kroz povijest

Znate koji je sport stariji od Rimskog Carstva, pa čak i od prvih Olimpijskih igara održanih 776.godina pre nove ere? Kuglanje! Antropolozi su otkrili hijeroglife I umjetnička dijela koja ukazuju na sport nalik suvremenom kuglanju, stare 5000godina.

Njemačka

Njemački povjesničar William Pehle tvrdi da savremeno kuglanje ima svoje korjene u Njemačkoj, a datira već od 300. godina pre Krista. U to vrijeme većina Nijemaca je nosila drvene čunjeve u obliku šipke, a vjerovali su da će obaranjem istih kamenjem, njihovi gresi biti oprošteni. Zvuči mnogo zabavnije od ispovjedanja.

Engleska

Najraniji zapisi o ovom sportu datiraju iz 1299.godine, kada je zabilježeno postojanje prve kuglane u Southamptonu. 1366.godine biva zabranjeno od strane kralja Henrik-a III, jer je odvraćalo pažnju vojnicima od streličarske prakse. 1400.godine ponovo je dopusteno kuglanje u zemlji. Za ovo vrijeme postojale su različite varijacije ovog sporta širom Evrope, od broja igrača, veličine lopte, do broja čunjeva koji je varirao od 3 do 17, ali je cilj igre bio isti – srušiti sve čunjeve.

SAD

Kuglanje u Ameriku su donijeli britanski, njemački i nizozemski doseljenici. Prikazi Nizozemaca kuglača u New York-u su najraniji poznati dokazi ovog sporta u Americi.

1820.godine kockanje je postalo uobičajen porok, kao i način ublažavanja stresa za tadasnje radnike. Kuglane su postale sredisnji centar dešavanja ove ponekad zabavne, ali uglavnom sumorne prakse – što dovodi do toga da je ova vrsta sporta u nekim državama bila privremeno ili potpuno zabranjena.

Do kraja 19. stoljeća, zbog različitog uticaja I kulture, došlo je do stvaranja različitih varijacija ove igre. Postalo je jasno da je potrebno uspostaviti univerzalni skup pravila kako bi došlo do formiranja liga. Joe Thum je razvio jedinstvene standarde s United Bowling Clubovima I tako je 1895.godine formiran Američki Bowling Kongres.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *